Over Lucinda Riley

De eerste jaren

Ik ben geboren in Ierland en woonde de eerste zes jaar van mijn leven in een klein dorpje dat Drumbeg heet. We verhuisden naar de overkant, naar Engeland, en daar begon ik aan school. Wanneer ik als kind niet aan het lezen was, verhalen schreef of naar balletles ging, trok ik zodra ik van school thuiskwam mijn moeders oude baljurken aan en kroonde ik mezelf een prinses, ondersteund door een verhaallijn die wel wekenlang kon duren. Een beetje zielig, ik weet het, maar ik leefde compleet in mijn eigen fantasie. En sindsdien is er niet veel veranderd!

Mijn vader reisde veel naar het buitenland voor zijn werk en was niet vaak thuis. Hij was een mysterieus figuur; mijn moeder, zus en ik wisten eigenlijk totaal niet wat hij deed als hij weer eens weg was. Net zoals met Pa Salt in De zeven zussen, wachtten we opgewonden op zijn terugkomst, waarbij hij altijd een cadeautje uit een exotisch land voor ons had. Hij was een zeer bescheiden en wijs man, en bovenal leerde hij me dat of je nou een koningin of een toiletjuffrouw bent, alle mensen hetzelfde soort respect verdienen. Tien jaar geleden stierf hij onverwachts en mijn hart was gebroken.

Ik was best wel een nerd op school, met name door mijn passie voor geschiedenis. Ik maakte zeker geen deel uit van de ‘populaire’ groep, aangezien ik de stoffige kamers van het Victoria en Albert museum prefereerde boven nachtclubs! Daarnaast was ik ook erg betrokken bij zowel mijn ballettraining als mijn acteerwerk. Mijn moeder was actrice geweest, mijn grootmoeder was een operazangeres en mijn oudoom was lichtontwerper bij de Royal Opera House in Covent Garden. Het theater zat in mijn bloed.

Lucinda Riley als baby
Baby Lucinda

Naar Londen

Toen ik veertien was, verhuisde ik naar Londen om fulltime naar een dans- en dramaschool te gaan. Op mijn zestiende kreeg ik een hoofdrol in een televisieserie van de BBC genaamd The Story of the Treasure Seekers. Ook trouwde ik met een acteur die ik op de set van een televisiereclame had ontmoet.

Toen ik 23 was, werd het epstein-barrvirus bij me gediagnosticeerd en was ik aan mijn bed gekluisterd. Opnieuw wendde ik me tot mijn fantasie om me door deze dagen te helpen en terwijl ik mijn tijd in bed doorbracht, schreef ik mijn eerste boek genaamd Lovers and Players. Een vriend las het en gaf het door aan een agent, en tot mijn grote schrik en vreugde kreeg ik een contract voor drie boeken aangeboden. Typerend voor mijn dramatische leven ontdekte ik slechts een uur voordat ik naar de launch party van Lovers and Players ging, dat ik zwanger was van mijn eerste kind Harry. Geen champagne voor mij dus!

Lucinda Riley als Tracey in de serie Auf Wiedersehen Pet
Lucinda als Tracey in de serie Auf Wiedersehen Pet

Schrijversleven

Daarna voelde het alsof ik elk jaar zowel een boek als een baby op de wereld bracht, en nadat ik er acht geschreven had, besloot ik een pauze in te lassen. Op dat punt was ik naar Ierland verhuisd en had ik ook alweer mijn weg terug naar Engeland gevonden, trouwde ik na een tornado van een romance na slechts zes maanden met mijn man Stephen, en had ik al zeven prachtige jaren als vrouw en moeder achter de rug. Om mijn verstand niet te verliezen terwijl ik marathons keek van Noddy, Barney en The Wiggles, schreef ik drie boeken: een huiselijke saga, een ‘literair’ boek en een detective. Ik schreef deze boeken voornamelijk voor mezelf, maar een ervan, De olijfboom, wordt inmiddels gepubliceerd. Dit toont maar weer aan dat niets dat je in je leven doet verspild is, ook al ben ik nog steeds te verlegen om iemand mijn detective te laten lezen!
Toen Kit, mijn jongste, met school begon, besloot ik dat het tijd was om daadwerkelijk na te denken over het schrijven van nog een boek dat iemand anders dan ik zou lezen. Ik heb altijd al een probleem gehad met RSI (repetitive strain injury), maar, nog belangrijker, vond ik het onmogelijk om stil te zitten achter een computer omdat ik hyperactief ben en door mijn balletdagen gewend ben veel te bewegen. Dus besloot ik om een dictafoon te kopen en mezelf te trainen om de boeken te ‘praten’. Het ging in het begin erg stroef; gedeeltelijk omdat het nogal dom voelde om de hele tijd tegen mezelf te praten, maar ook omdat de kinderen het hilarisch vonden dat ik de leestekens hardop moest uitspreken. Echter, hoe meer ik op deze manier ‘schreef’, hoe makkelijker en natuurlijk het begon te voelen. Tenslotte is de kunst van het verhalen vertellen origineel begonnen bij orale overlevering, niet bij het geschreven woord. Het betekende ook dat ik niet langer aan een bureau vastgeketend zat en ik dus buiten rond kon lopen; het is dan ook de natuur die mij mijn beste ideeën geeft.
Lucinda Riley tijdens haar eerste boeklancering
Lucinda tijdens haar eerste boeklancering

Internationale bestsellers

Ik besloot om niet te kijken naar wat voor boek ik aan het verkopen was, maar in plaats daarvan een boek te schrijven dat ik zelf zou willen lezen; namelijk met een duale tijdlijn en een verhaal dat plaatsvond op plekken die ik kende en waar ik van hield. The Orchid House was het resultaat. Ik herinner me de dag dat ik het aan mijn agent in Londen overhandigde en wegliep, denkend dat als een uitgever het niet wilde kopen, ik zou stoppen met schrijven en psychologie zou gaan studeren. Ik heb nog steeds de inschrijfformulieren in mijn bureaula liggen. Echter, tot mijn totale verrassing, had ik binnen een week meerdere uitgevers die me een aanbod deden. Het boek verkocht vervolgens 3,5 miljoen exemplaren en werd verspreid over de wereld nummer 1 op de bestsellerlijsten. Vervolgens schreef ik Het meisje op de rots, De lavendeltuin en De nachtroos, die op hun beurt allemaal internationale bestsellers werden.

Toen, op Nieuwjaarsdag 2012, terwijl ik keek naar de nachtelijke sterrenhemel, kreeg ik ineens inspiratie voor een ambitieuze boekenserie van meerdere boeken die losjes gebaseerd was op de legendes van de zussen van het Zevengesternte. De boeken zouden de reizen van geadopteerde zussen volgen die de wereld rondtrekken, op zoek naar hun verleden, en de voetstappen volgen van een mysterieuze vader genaamd Pa Salt. En zo was De zeven zussen-serie geboren.

Lucinda Rile met haar kinderen en haar man Stephen
Lucinda met haar kinderen en haar man Stephen