De zeven zussen in de astronomie

De Plejaden, ook wel bekend als de ‘Zeven Zusters’ of het Zevengesternte, ligt tussen de 434 en 446 lichtjaren van ons vandaan en is hiermee het dichtstbijzijnde sterrencluster ten opzichte van de aarde. Het cluster is de bron van de namen van elke zus in de Zeven zussen-reeks.

Het Zevengesternte

Het Zevengesternte bevindt zich bij de schouder van Taurus (de stier), een van de grotere sterrenbeelden rechts van de Gordel van Orion. Elke ster is meer dan honderd keer zo fel als onze zon, en het menselijke oog kan vanaf welk land dan ook minstens zes sterren zien. De zevende ster varieert in helderheid en is dus niet altijd zichtbaar. De oorzaak van deze schommeling in helderheid is nog steeds onbekend. Sommige mensen, die een buitengewoon gezichtsvermogen hebben, beweren dat ze wel twintig sterren in het cluster kunnen zien zonder telescoop.

Er wordt gedacht dat er wel duizend sterren in het cluster zijn, waarvan de harde kern acht lichtjaren in de diameter bereikt. Het gesternte wordt gedomineerd door ‘hete, blauwe sterren’ die zich in de afgelopen honderd miljoen jaar gevormd hebben. Astronomen geloven dat deze sterrenhoop nog wel 250 miljoen jaar zal overleven.